Búgócsiga Muzsika • Törekyné Nagy Zsuzsanna zenepedagógus honlapja • Győr

Búgócsiga Muzsika

"Amit csak hall a gyermek, könnyen elfelejti. Amit lát is, már inkább megjegyzi. De amiben Ő maga is tevékenyen részt vesz, az bizonyosan bevésődik az emlékezetébe."
(Kodály Zoltán)

Mi történik egy Búgócsiga foglalkozáson?

A foglakozáson magyar gyermekdalok, ölbéli játékok, mondókák, versek (Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Bartos Erika, Nemes Nagy Ágnes, Nagy Bandó András, Orbán Ottó...) hangzanak el. Mivel a tanítás a felnőtteknek szól, ezért alsó korhatár nincs, a várandós mamákat is örömmel várom.
A kodályi elvhez híven csak értékes zenei dalanyaggal ismerkednek a kicsik és szüleik.

A foglalkozásokat saját koncepció alapján építem fel. A dalok egy részét furulyán, altfurulyán, gitáron, xilofonon és triangulumon kísérem, illetve az órák végén zongorázom is, így a gyerekek a hangszerekkel is ismerkedhetnek. Természetesen megvannak a visszatérő-örök elemek, játékok egy-egy óra során, de mindig igyekszem változatosan, érdekesen, a picik igényeihez maximálisan alkalmazkodva felépíteni a játékokat.
A zenebölcsi végén Szendike, a pillangóbáb köszön el a gyerekektől, majd meglebegtetjük a nagy, színes ejtőernyőt, sok-sok labdával.
Célom, hogy ezek a zenés együttlétek oldott hangulatban teljenek, hogy az anyukák felfedezzék az ölbeli játékok örömét, hogy legyen egy hely, ahol (felnőttek és gyerekek) újra együtt énekelhetnek és, hogy az édesanyák, édesapák otthon is bátran, szívből énekeljenek, mondókázzanak gyermekeiknek.
A dalos-mondókás játékok által erősödik a bizalmi kapcsolat az anya és gyermeke között. A kicsi a legfontosabb személlyel, az anyukájával éli át ezeket a felemelő, boldogságos pillanatokat. Észrevétlenül fejlődik zenei hallása, ritmusérzéke, szókincse, beszédészlelése, memóriája, fantáziája, érzelmi intelligenciája. Mivel a dalok, mondókák nagy részéhez mozgás is kapcsolódik így fejlődik egyensúlyérzékük, térérzékelésük, finommozgásuk.
A gyerekek egy kicsit szocializálódnak, barátkoznak, ismerkednek embertársaikkal, a világgal, és ezt a felfedezést még édesanyjuk mellől, "biztonságban" tehetik meg. Mivel a gyerekeknek nincsen feladatuk, ha szeretnének, bekapcsolódhatnak a játékokba. De ez sem kötelező, van olyan kisgyerek, aki végig "csak" figyel, (ne felejtsük el , a "csak figyelés" hatalmas teljesítmény egy 1-2 éves gyerektől!) de vannak visszafogottabb, és könnyebben barátkozó gyerekek is. Természetes, hogy minden Kicsi másképp reagál, engedjük ezt meg nekik.

Úgy gondolom, hogy az anyukák amellett, hogy kibővítik játéktárukat, és rengeteg új ötlettel térhetnek haza, felfrissülnek, feltöltődnek, kilépnek a megszokott hétköznapokból.
Várlak benneteket szeretettel, játsszunk, mókázzunk, énekeljünk együtt!

A foglalkozások helyszínei és időpontjai a főoldalon, és a PROGRAMOK fülön találhatóak!

Kérlek Benneteket, hogy a foglalkozás megkezdése előtt pár perccel érkezzetek, mert a hívódal után, a "közös" (Csipkefa bimbója) dalunkba minden kicsi nevét beleénekeljük. Jó lenne, ha nem maradnának le a köszöntésről a gyerekek , ez különösen fontos Nekik (Nektek) - és nekem is.
A foglalkozások ideje alatt ne adjatok enni a kicsiknek, mert az ő figyelmük még könnyen elterelhető. Váltócipőt, -zoknit hozzatok magatokkal, mert szőnyegen játszunk. Együttműködéseteket előre is köszönöm!

Bejelentkezés nem szükséges, de mindig örülök, ha küldtök jelentkezési e-mail-t.