Búgócsiga Muzsika • Törekyné Nagy Zsuzsanna zenepedagógus honlapja • Győr

Kerekítő

Kerekítő Mondókás Móka

A foglalkozás alatt csak magyar, népi ölbeli játékokat fogok játszani az anyukákkal, melynek anyaga alkalmazkodni fog az évszakokhoz és az ünnepekhez is.
Élő hangszerjáték is színesíti az órákat: furulya, gitár, zongora, metallofon, triangulum... is megszólal.

Ezeket a játékokat úgy fogjuk játszani, ahogy annak idején nagymamáink tették, kellő időt, ismétlést szánva a játékokra, hogy megszülessen az igazi játékélmény. Pár hónapos kortól 5 éves korig is lehet játszani a gyerekekkel ezeket a dalokat, mondókakat.

Szülőktől sem kíván zenei előképzettséget, mindenki elsajátíthatja!

Az ölbeli játékokat régen bizalmi- és kapcsolatteremtő játéknak is hívták, nem véletlenül. Hiszen ezekben a játékokban minden együtt van, amire a babának a legnagyobb szüksége van: testkontaktus-testközelség, érzi a mamája illatát, közelről látja az arcát, hallja a mamája hangját, látja hogyan ejti ki a szavakat, látja a mosolyát, mélyen bele tud nézni a szemébe, miközben a mama ringatja, döcögteti, höcögteti, lovagoltatja, felemeli, lógáztatja, hintáztatja...
Ezek a játékok észrevétlenül fejlesztik a gyermek: hallását, ritmusérzékét, beszédészlelését, beszédértését, szókincsét, memóriáját, anyanyelvi képességeit. Az értelmi képességek fejlődésén túl, az érzelmi életükre is nagy hatással vannak.

Ha a kicsi megkapja az első három évben azt az érzelmi biztonságot, amire szüksége van, nyugodt, kiegyensúlyozott kisgyermekké, majd felnőtté válik, hiszen képes lesz a bizalmas személyes kapcsolatok kialakítására.

Ahogy Jakabosné Kovács Judit (drámapedagógus, aki e nemes program létrehozója) mondta, kedves anyukák: " kerekítsük együtt a világot..."!

A nagykanizsai foglalkozásról egy lelkes- kedves anyuka (aki maga is elismert szakember) elküldte véleményét, itt olvashatjátok...
Ezúton is köszönöm kedves, gratuláló leveleiteket, rengeteg erőt merítek belőlük!

Várunk benneteket szeretettel a dögönyözők, lovagoltatók és cirógatók világában!


Kerekítő Bábos Torna

A Kerekítő bábos torna célja, hogy a szülők kedvet kapjanak az otthoni mondókázáshoz, bábozáshoz, énekléshez, és teret biztosítson a szabad mozgáshoz esős napokon is, amikor nem lehet játszóterezni. A közösségi élethez való szoktatás első lépéseként, a gyerekek kapcsolatteremtő készségét, empátiáját, önkifejező képességét segítheti a csoport, melyhez rendszeresen vagy alkalmanként is lehet csatlakozni. Ebben a korban a legfontosabb, hogy harmónikus anya-gyermek kapcsolat alakulhasson ki, hiszen a családon belüli érzelmi biztonság hátterével képes a gyermek nyitni a külvilág felé. A korai anya-gyermek kapcsolat az alapja és meghatározója a későbbi társas kapcsolatoknak. A foglalkozáson ezért fontos szempont, hogy az anyuka gyermekével együtt örülhessen egy-egy megszülető örömteli, meghitt pillanatnak.
A Kerekítő jó alkalom arra, hogy gyermeküket új környezetben, új oldalukról ismerhessék meg az édesanyák és édesapák. Jó, ha olyannak fogadják el őket, amilyenek (a zárkózottabbakat hagyjuk szemlélődni, a tevékenyebbeket pedig hagyjuk tenni-venni). Ebben az életkorban fontosnak tartom, hogy a gyerekek önmaguk lehessenek.
A foglalkozások keretét adó, korhoz illő Kerekítő manós bábjelenetek és drámajáték-elemek nemcsak a gyerekek képzeletének megmozgatására alkalmasak, hanem a világ megismerését is szolgálják.
Fontos a játékosság, mely nemcsak a szülő-gyermek kapcsolatot mélyíti, hanem a gyermekeinkkel együtt töltött mindennapok nehezebb helyzeteiben is segítségünkre lehet a későbbiek során is.
Ezek az alkalmak lehetőséget nyújtanak ahhoz is, hogy azonos élethelyzetben lévő anyukák (apukákat, nagyszülőket is szívesen látunk) és hasonló korú, közösségbe még nem járó gyerekek találkozhassanak.
A foglalkozásnak állandó, biztonságot nyújtó kerete van.
Minden alkalom Kerekítő Manó bábjelenetével indul. Ezekben a pár perces bábjelenetekben nemcsak az adott évszakra, jeles napokra utalunk, hanem fellelhetők a szülő-gyermek kapcsolat mindennapjai.
Ebben az életkorban az életszerű szösszeneteket nagyon élvezik a kicsik. Egy vicces orrfújás, egy főzőcskézés, virágültetés mind-mind események, így alapvetően ezekre az apró dolgokra építünk. A gyerekek, bár koruknál fogva most még inkább csak nézői, mint résztvevői a bábjeleneteknek, mégis közvetlen közelről ismerhetik meg a bábok világát, táplálva szeretetüket a bábozás iránt. A Kerekítő bábos torna ilyen tekintetben a későbbi bábelőadások, bábszínházak előszobája lehet. Egyes tornaeszközök, pozitív pszichés folyamatokat indíthatnak el. Például a több méteres mászóalagútba a szülők nem tudják követni gyermeküket, így a gyermekek indulás előtt mérlegelik magukban, hogy van-e kedvük, bátorságuk egyedül megtenni ezt az utat. Egyes nézetek szerint szülési élmények, ('elszakadás', 'kijutás a világba') kerülhetnek felszínre. Mindenesetre előbb vagy utóbb az említett gátlások feloldódnak. Ha a tartózkodóbb gyermekek látják, hogy társaik örömüket lelik ebben a játékban, motiválóan hat rájuk, és idővel ők is csatlakoznak.
A mászóalagút különösen hasznos lehet abban az esetben is, ha a gyermek korábbi mozgásfejlődése során 'kihagyta' a négykézláb mászás szakaszát.A mászás a legösszetettebb mozgásforma, váltott irányú kéz-láb mozgás, mely az agy féltekéinek összerendezettségét igényli, és egyben visszahatással is van annak működésére.

(Forrás: www.kerekito.hu - Jakabosné Kovács Judit)

Szeretettel várok minden kisgyermekes családot Győrben és Mosonmagyaróváron, a Bábos Tornán!
A foglalkozás időtartama: 40-45 perc